АУТИЗАМ

Свјетски дан свјесности о аутизму

Од 2007. године други април се обиљежава као Свјетски дан свјесности о аутизму како би се  афирмисало и промовисало потпуно остваривања свих људских права и основних слобода за особе са аутизмом на равноправној основи са другима, односно  промовисало прихватање и уважавање особа са аутизмом и њихов допринос друштву.

Аутизам је један од первазивних развојних поремећаја који се појављују у раном ђетињству, а одликују га социјална дисфункција, одступање у комуникацији, ограничени или стереотипни интереси и активности. Рано откривање симптома је значајно ради што ранијег укључивања ђетета и родитеља у одговарајући третман како би прогноза била повољнија.

Центар за ментално здравље Дервента редовно ради са особама обољелим од аутизма и родитељима ђеце обољеле од аутизма, те уско сарађује са Заводом за ђецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ и удружењем „Сунце“. Присуствовањем представника Центра за заштиту менталног здравља на обиљежавању Свјетског дана свјесности о аутизму на Тргу ослобођења у Дервенти у организацији Завода „Будућност“ и удружења „Сунце“, ЈЗУ Дом здравља Дервента и симболично је пружио подршку особама с поремећајем из аутистичког спектра.