Вакцинација против хуманог папилома вируса

Од априла 2023. у Дому здравља Дервента примјењује се вакцина против хуманог папилома вируса. Ради се о вакцини Гардасил 9, произвођача МЕРЦ. У питању је деветовалентна рекомбинована вакцина која садржи дијелове протеинског омотача девет типова хуманог папилома вируса. Ови типови су најчешћи узрочници карцинома грлића материце, вагине, вулве, пениса, ануса и подручја уста и грла, као и гениталних брадавица-кондилома. Обзиром да не

садржи цијеле вирусе нити њихов генетски материјал, вакцина ни на који начин не може проузроковати обољење код особе која је прими.

Ова вакцина се са великим успјехом у свијету примјењује већ десет година. Како наведени вируси узрокују озбиљна обољења код

особа оба пола вакцина се препоручује и д‌јевојчицама и д‌јечацима. У дому здравља вакцинација је бесплатна и препоручена за д‌јевојчице и д‌јечаке узраста од 9 година до 15. рођендана.

За особе од навршених 15 година вакцинација се обавља на Институту за јавно здравство Републике Српске по цијени од 210 КМ по дози.

Вакцинација се обавља у двије дозе са размаком између доза од годину дана.

Вакцинација д‌јеце обавља се у присуству и уз сагласност родитеља.

Родитељи који желе да заштите своју д‌јецу вакцином против хуманог папилома вируса могу се јавити својим тимовима породичне медицине ради заказивања вакцинације. За све додатне информације заинтересовани се могу обратити и служби за хигијенско епидемиолошку заштиту на број телефона 053-333-292.

У периоду од 25.04.2024. до 30.04.2024. поводом обиљежавања Европске недеље имунизације Дом здравља Дервента је омогућио свим заинтересованима млађим од 15 година који желе да се заштите од хуманог папилома вируса, да се вакцинишу радним даном у периоду од 07 до 17 часова без претходног заказивања прегледа.