Европска недеља имунизације

Посљедња недеља у априлу обиљежава се као недеља имунизације у европском региону.

Имунизација- вакцинација представља давање имунолошких препарата- вакцина са циљем подстицања имунског одговора и заштите од болести вакцинисане особе.

Имунизација је, уз снабдијевање хигијенски исправном водом за пиће, најзначајнији и најђелотворнији корак у борби човјечанства против заразних болести. Захваљујући употреби вакцина неке болести су потпуно искоријењене (велике богиње), док су друге елиминисане у многим земљама (ђечја парализа, дифтерија). Процјењује се да се захваљујући употреби вакцина годишње сачува између два и три милиона људских живота. Још један и по милон би могао бити сачуван када би се вакцинисали сви.

У нашој земљи законом је прописана обавезна вакцинација особа одговарајућег узраста према календару вакцинације против десет заразних болести. То су туберкулоза, хепатитис Б, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, ђечја парализа, инвазивно обољење узроковано хемофилусом инфлуенце тип Б, мале богиње, заушњаци, рубеола. Поред тога врши се вакцинација према клиничким и епидемиолошким индикацијама против тетануса, бјеснила, хепатитиса Б, грипа, инвазивних обољења узрокованих пнеумококом и менингококом, те вакцинација путника у међународном саобраћају. Прошле године је у календар вакцинације уврштена деветовалентна вакцина против хуманог папилома вируса. Вакцина је намјењена особама мушког и женског пола старости од једанаест година па навише. До петнаестог рођендана вакцина се примјењује у дому здравља и бесплатна је,док старији сносе трошкове вакцинације против ХПВ и примају вакцину у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Вакцина штити вакцинисану особу, али и особе из њене околине на које би она могла пренијети обољење када би се разбољела. Да би цјелокупна заједница била заштићена од заразне болести потребно је да најмање 95% особа буде вакцинисано против те болести. На тај начин заједница стиче колективни имунитет и штити своје најслабије чланове, особе са тешким обољењима и ослабљеним имунитетом које саме не могу бити вакцинисане.

Током ове и претходне године наша и земље у окружењу суочиле су се са порастом броја обољелих од заразних болести које су захваљујући успјешној вакцинацији биле пред елиминацијом- великог кашља и малих богиња. Нажалост један број најмлађих, који још нису били довољно стари да приме вакцине против ових обољења је заражен и није успио да се избори са овим болестима. Њихови млади животи угашени су на самом почетку, послије тешких и исцрпљујућих борби, само зато што многи родитељи одлучују да не вакцинишу своју ђецу јер више вјерују непровјереним информацијама и застрашивању на друштвеним мрежама него научно поткрепљеним и јасним доказима о успјешности вакцинације.

Поводом европске недеље имунизације желимо да својим суграђанима приближимо, не само значај вакцинације, него и пажњу са којом се у ЈЗУ Дом здравља Дервента рукује вакцинама и која се посвећује вакцинацију уопште.
Све вакцине које се користе у Дому здравља Дервента набавља Институт за јавно здравство Републике Српске. Вакцине се из Института за јавно здравство Републике Српске Регионалног центра у Добоју транспортују у Дом здравља у одговарајућим, сертификованим, адекватно припремљеним и опремљеним транспортним кутијама- фрижидерима у којима је обезбеђена адекватна температура која се континуирано прати читавим путем.

По допремању у Дом здравља вакцине се складиште у вакциналном центру у фрижидерима намјењеним искључиво за чување вакцина.

Сваки од фрижидера опремљен је уређајима за континуирано праћење температуре и алармним системима који се активирају у случају одступања од темепартурног опсега препорученог за чување вакцина.

Медицинске сестре/техничари које раде у вакциналном центру су сертификоване и сваке четири године пролазе додатну едукацију из области имунизације.
Да Дом здравља изузетно води рачуна о квалитету кадра који се бави вакцинацијом говори и чињеница да поред већ искусних сестара Борке Топаловић и Бранке Слијепчевић, однедавно имамо и нову сестру са сертификатом из ове области Милану Миљевић, која стиче драгоцијено искуство уз своје колегинице и спрема се да их адекватно замијени кад оду у заслужену пензију.

Вакцинација дијеце и одраслих обавља се тек након клиничког прегледа који обавља педијатар или породични љекар, у зависности од узраста особе која се вакцинише.
Вакцине које се користе у Дому здравља Дервента су потпуно сигурне и безбедне.