Свјетски дан здравља

Дана седмог априла 1948. године основана је Свјетска здравствена организација, са циљем унапређења здравља, сигурности и доступности здравствене заштите онима којима је најпотребнија. Од тада се седми април сваке године обиљежава као Свјетски дан здравља.

Данас се навршава 75 година од оснивања Свјетске здравствене организације. Ово је прилика да, у вријеме нестабилних политичких, друштвених и климатских прилика, истакнемо значај очувања и унапређења здравља и да се подсјетимо значајних успјеха јавног здравља који су унаприједили наш живот. Под овим прије свега мислимо на увођење водоснабдијевања и канализације, увођење вакцинације, смањење смртности мајки и ђеце, повећање безбједности на путевима, контролу дувана.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана здравља хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Дервента посјетила је најмлађе суграђане у вртићу Трол. У веселој и разиграној атмосфери кроз радионицу „ Здравље за најмлађе“ ђеца су се упозанала са значајем хигијене и здравих стилова живота у очувању здравља. Претходно су сличне радионице одржане са ученицима млађих разреда Основне школе 19. април, укључујући и подручне школе у Трстенцима, Kострешу и Мишковцима. Током ових радионица имали смо задовољство да упознамо сјајне младе људе, од којих су неки исказали жељу да се баве медицином, а већ сад су показали завидно знање из ове области.

Вакцинација представља једно од највећих достигнућа у историји медицине. Захваљујући вакцинама драстично је смањена смртност и инвалидност међу најмлађима. Неке болести су потпуно нестале, док се друге јављају изузетно ријетко. У сусрет 75. Свјетском дану здравља Дом здравља Дервента је добио вакцину против хуманог папилома вируса, који узрокује малигна обољења гениталних органа, аналне регије и подручје уста и грла. Најбржи и најсавјеснији родитељи већ су заказали вакцинацију своје ђеце, те су њихова ђеца примила прве дозе вакцине. Позивамо и остале заинтересоване родитеље ђеце старости од 11 година до 15. рођендана да се јаве својим тимовима породичне медицине ради заказивања.

Чувајмо своје и здравље својих најближих. Будимо свјесни да је увијек „ боље спријечити него лијечити“.