Свјетски дан здравља

Седмог априла 1948. године основана је Свјетска здравствена организација. Основни циљ ове организације је унапређење доступности и сигурности здравствене заштите онима којима је најпотребнија. Седми април се у читавом свијету обиљежава као „Свјетски дан здравља“. Ове године тема је „ Моје здравље, моје право“. На овај начин жели се нагласити право сваке особе, без обзира на то гђе се налази,  на доступну здравствену заштиту, образовање и информације, као и сигурну воду за пиће, чист ваздух, квалитетну исхрану, пристојне услве за живот и рад.

Дом здравља Дервента у оквиру обиљежавања свјетског дана здравља припремио је низ промотивних и превентивних активности усмјерених прије свега ка нашим најмлађим суграђанима. Наше здравље је великим дијелом одраз наших животних стилова и навика. Kако се ове навике формирају у најранијем ђетињству, побринули смо се да најмлађим суграђанима који похађају претшколску установу Бамби укажемо на значај личне хигијене и правилне исхране у очувању здравља кроз радионице „ Kако ја да будем здрав“. Они су показали изузетно разумијевање и спремност да новостечена знања пренесу и користе и у својим породицама. Исте радионице биће организоване и за малишане који похађају ПУ „Трол“.

Вакцинација је једно од највећих достигнућа медицине и човјечанства уопште захваљујући коме су сачувани животи и здравље милиона појединаца и читавих генерација. У Дому здравља Дервента врши се редовна вакцинација д‌јеце у складу са календаром вакцинације, као и одраслих лица према медицинским и епидемиолошким индикацијама.

Истовремено се врше и прегледи и вакцинација ученика осмих разреда основне школе.

Систематски прегледи ученика непарних разреда основних школа, који су у току, дали су нам прилику да стекнемо увид у здравствено стање ученика, али и да их едукујемо о здравим стиловима живота и значају вакцинације. Још једном подсјећамо ученике и њихове родитеље да је вакцина против хуманог папилома вируса доступна и бесплатна за ђечаке и ђевојчице старости од једанаест година до петнаестог рођендана у Дому здравља, те истичемо изузетан значај ове вакцине, прије свега у спречавању оболијевања од најтежих- малигних болести.

Превенција обољења је сигурна инвестиција за будућност. Улагањем у здравље данас имаћемо мање разлога да жалимо за пропуштеним приликама сутра.