СВЈЕТСКИ ДАН ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА 2024

Светски дан оралног здравља (ВОХД), који се обележава сваке године 20. марта, промовише развој свијести о значају оралног здравља и његовом значају у очувању општег здравља.

20. март је изабран да истакне следеће: дјеца треба да имају 20 млијечних зуба, старији морају имати укупно 20 природних зуба на крају живота да би се сматрали здравим, а ако ставимо редни број мјесеца испред редног број дана, односно 3/20, добићемо орални статус који треба да имају здраве одрасле особе, 32 зуба и без (0) каријеса.

Оралне болести су велики здравствени проблем у многим земљама и могу негативно утицати на квалитет живота јер изазивају бол, нелагодност, социјалну изолацију и губитак самопоуздања, а често су повезане са другим озбиљним здравственим проблемима. Важно је знати да се већина стања оралног здравља може спријечити и лијечити у раној фази.

Свјетски дан оралног здравља обиљежава се у цијелом свијету, па  и код нас . Кључна порука кампање “ СРЕТНА УСТА-СРЕТНО ТИЈЕЛО“ (  Happy  mouth is …  happy body) који има за циљ показати  да здрава уста имају значајну улогу у заштити укупног здравља.

У циљу очувања оралног здравља неопходна је редовна и правилна орална хигијена, правилна исхрана и редовни прегледи свих старосних група, а посебно дјеце.

 Циљ превентивних прегледа код дјеце је и  рано откривање каријеса, примена средстава за превенцију каријеса као што су флуоридни гелови или лакови, едукација родитеља и деце о правилном одржавању оралне хигијене и правилној исхрани, а код одраслих  поред прегледа и  професионално  чишћење и полирање зуба, као и рано откривање промена на зубима и деснима, али и на слузокожи усне дупље.

КЉУЧНЕ ПОРУКЕ КАМПАЊЕ

Здрава уста играју значајну улогу

улогу у заштити укупног здравља

Ево неколико разлога зашто је добро орално здравље неопходно:

• Спречава инфекције: оралне инфекције као што су болести десни (пародонтална болест) и зуба  (зубни каријес) може довести до озбиљнијих здравствених проблема ако се не лијечи.

• Штити срце: нелијечене оралне болести су повезане са срчаним обољењима и

повећаним ризиком од можданог удара.

• Лијечење дијабетеса: болест десни може отежати контролу нивоа шећера у крви.

• Здравље дисајних путева: зубне инфекције могу довести до респираторних инфекција попут упале плућа, посебно код старијих особа или особа са ослабљеним имунолошким системом.

• Здравље у трудноћи: лоше орално здравље је повезано са малом порођајном тежином и превремено рођеним

Превенција је кључна

Већина стања оралног здравља се углавном могу спријечити,

• Добра орална хигијена: четкајте зубе пастом за зубе са флуором два пута дневно у трајању од 2 минута.

• Посете стоматологу : редовни прегледи помажу стоматолозима да рано спријече  и открију  проблеме.

• Здрава исхрана: једите добро избалансиране оброке и замените слатке напитке водом.

• Избегавајте слатке грицкалице: конзумирање шећера током дана повећава ризик од каријеса.

• Прекините употребу дувана: дуван може довести до рака усне шупљине. Комбинација пушења и конзумирање алкохола још више повећава ризик.

• Избегавајте употребу алкохола: конзумирање штетних количина је снажно повезано са повећаним ризиком од неколико карцинома.

• Носите штитник за уста: смањује ризик од повреда када се бавите контактним спортовима

Управљање четири главна фактора ризика за оралне болести – нездрава исхрана са високим садржајем шећера, употреба дувана, штетна конзумација алкохола и лоша орална хигијена – кључна је за свеукупно здравље

Свјетски дан оралног здравља обиљежава се у цијелом свијету, па  и код нас . кључна порука кампање “ Сретна уста – сретно  тијело“ (  Happy  mouth is …  happy body) који има за циљ показати  да здрава уста имају значајну улогу у заштити укупног здравља.

У циљу очувања оралног здравља неопходна је редовна и правилна орална хигијена, правилна исхрана и редовни прегледи свих старосних група, а посебно дјеце.

 Дом здравља Дервента  и служба за превентивну и дјечију стоматологију сваке године обиљежава овај дан. Ове   године организовали смо радионицу „СРЕЋНА УСТА-СРЕЋНО ТИЈЕЛО“ у ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју  „Будућност “  и  ЈУ Дјечије обданиште  „Трол“. На овај начин желимо  да скрененемо

пажњу о важности оралног здравља.