Свјетски дан здравља

Наша планета наше здравље

7.априла обиљежава се Свјетски дан здравља. Ове године слоган гласи “наша планета наше здравље”. Свјетска здравствена организација је овим слоганом хтјела да истакне огроман утицај климатских промјена на наше здравље и неопходност ангажовања свих политичких, економских, социјалних капацитета на очување природне средине. Процјењује се да је више од 13 милиона смртних исхода годишње повезано са неповољним условима средине насталим као посљедица климатских промјена. Свједоци смо да се су због ових промјена многе болести које преносе комарци И други инсекти, из тропских И суптропских области у којима су се првобитно јављале прошириле по читавом Свијету.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана здравља екипе Дома здравља Дервента посјетиле су Основну школу Ђорђо Панзаловић у Осињи. Том приликом извршен је превентивни систематски преглед ученика осмог разреда и демонстрација оралне хигијене од стране службе за ђечију превентивну И општу стоматологију.

Ученике осмог разреда запослени у служби породичне медицине су прегледали И вакцинисали вакцинама против дифтерије и тетануса ( опасних смртоносних болести), у складу са програмом систематске имунизације у Републици Српској.

Хигијенско-епидемиолошка служба организовала је радионицу на тему “лична хигијена И здрава исхрана у очувању здравља” за ученике другог И трећег разреда.

Хигијенско-епидемиолошка служба  06.04.2022. И 07.04.2022. организовала је радионицу на тему “ Наша планета, наше здравље” за малишане који похађају млађе, средње И старије вртићке групе у вртићу “Трол”.

Милена Бјеговић Ђујић

Специјалиста епидемиологије