Свјетски дан хепатитиса

Под покровитељством Свјетске здравствене организације 28.јул се обиљежава као свјетски дан хепатитиса. Ово је датум рођења доктора Баруха Блумберга, добитника нобелове награде, човјека који је открио вирус хепатитиса Б и развио тестове за његово откривање, као и вакцину против хепатитиса Б.

Ове године свјетски дан хепатитиса се обиљежава под слоганом „Улажимо у елиминацију хепатитиса“. На овај начин Свјетска здравствена организација жели да истакне неопходност улагања додатних финансијских средстава у превенцију, рано откривање и лијечење вирусних хепатитиса.

Недовољан број тестираних и лијечених особа се истичу као највећа препрека у остваривању задатих циљева елиминације хепатитиса до 2030. године.

Вирусни хепатитиси су група обољења која, пре свега, погађају јетру. Узрочници обољења су вируси хепатитиса А,Б,Ц,Д и Е.

Вируси хепатитиса А и Е се преносе прљавим рукама, нехигијенским руковањем са храном, контактом са столицом заражене особе. Углавном се манифестују акутно насталим тегобама: повишена температура, слабост, малаксалост, болови у стомаку, мучнина, повраћање. Након тога се јавља жута пребојеност коже и беоњача, поремећај у лабораторијским налазима. Ово обољење након мировања и лијечење најчешће пролази без икаквих посљедица. Изузетак су труднице код којих инфекција хепатитисом Е може да доведе до тешке клиничке слике па и до смртног исхода.

Вируси хепатитиса Б,Ц и Д налазе се у крви, вагиналној и семеној течности инфицираних особа. Преносе се :

• употребом нестерилног прибора од стране корисника интравенских дрога

• повредама оштрим предметима на којима се налази крв инфицираних особа

• употребом нестерилног прибора у здравству и козметологији ( тетовирање, пирсинг, педикир)

• са мајке на дијете током трудноће, порођаја или дојења

• незаштићеним сексуалним контактима

Клиничка слика инфекције овим вирусима може бити слична оној код инфекције вирусима хепатитиса Аи Е. Знатно чешће инфекција вирусима хепатитиса Б и Ц у првим мјесецима и годинама пролази без икаквих симптома и знакова, да би код до 2/3 инфицираних прешла у хроничну инфекцију, која постепено разара јетру, доводећи код око 1/3 обољелих до цирозе јетре и малигног обољења јетре.

Лијечење хроничних вирусних хепатитиса је веома скупо и често дуготрајно. Постоји већи број протокола лијечења чија примјена зависи од типа вируса, узнапредовалости обољења, доступности лијекова. Уназад четири године у Републици Српској се у лијечењу обољелих од хроничног вирусног хепатитиса Ц примјењује најсавременија терапија која се показала успјешном код више од 95% испитаника.

Свјетска здравствена организација процјењује да због изостанка симптома обољења у раним фазама инфекције свега 5% инфицираних особа зна да је носилац Hепатитиса Б или Ц. Управо из тог разлога превенција је од огромне важности.

Превенција вирусних хепатитиса Б и Ц подразумијева:

• тестирање крви добровољних давалаца на присуство вируса

• вакцинацију против хепатитиса Б

• употребу стерилног прибора и инструмената у здравсву и козметологији

• употребу заштитне опреме ( маски, рукавица, мантила)

• сигурне сексуалне контакт- употреба презерватива

• избјегавање кориштења туђих бријача, четкица за зубе, маказа и сл.

Дом здравља Дервента и ове године ће, у сарадњи са удружењем обољелих од хроничних вирусних хепатитиса Б18, у склопу обиљежавања Свјетског дана хепатитиса, указати на раширеност хроничних вирусних хепатитиса, видове превенције, као и могућности раног откривања и лијечења хепатитиса.

Заштитимо се. Тестирајмо се. Лијечимо се.

                                                                                                                      Др Милена Бјеговић Ђујић

                                                                                                                      Специјалиста епидемиологије