Национални дан борбе против дуванског дима

Дувански дим садржи преко 4000 материја које штетно дјелују на здравље људи. Пушење представља највећи фактор ризика за оболијевање од карцинома плућа, као и један од највећих фактора ризика за оболијавање од срчаних и кардиоваскуларних обољења и преко 20 различитих малигних обољења. Процјењује се да сваке године у свијету 8 милиона људи умре од посљедица пушења. Ни лица која живе и раде у близини пушача нису поштеђена. Годишње милион и сто хиљада пасивних пушача умре од посљедица штетног дејства дуванског дима на њихов организам. Велики проблем у цијелом свијету, па и у нашој земљи представља стерилитет. Истраживања показују да парови који пуше имају већи ризик за проблеме са зачећем. Мајке које конзумирају цигарете током трудноће или бораве у просторијама у којима се пуши рађају дјецу мање порођајне масе, са већим ризиком за хронична обољења дисајних органа и друге хроничне болести.

Из овог разлога у нашој земљи се 31.01. обиљежава као Национални дан борбе против дуванског дима, прилика да још једном укажемо на штетност пушења и позовеме људе да се опредјеле за здравље.

Према истраживању проведеном у Републици Српској 2018. године готово 39 % дјеце узраста 13 до 15 година је пробало неки од дуванских производа, а скоро 12 % испитаних свакодневно конзумира дуванске производе. Око 34% одраслог становништва Републике Српске активно пуши.

Велики број људи се опредјељује за електронске цигарете, као наводно нешкодљиве замјене. Међутим истраживања показују да су оне далеко од безбедних и да њихово кориштење такође штетно утиче на здравље конзумената.

Република Српска, као и околне земље, донијела је низ закона којима се забрањује рекламирање дуванских производа, продаја дуванских производа малољетним лицима, пушења на јавним мјестима, додатно се опорезују дувански производи. И на овај начин се покушава смањити учесталост пушења и штетних посљедица пушења на здравље људи.

Истовремено се спроводе и промотивне активности, у смислу едукације популације о штетности дуванских производа, као и пацијената који пуше о одвикавању од козумирања дуванских производа.

Дом здравља Дервента у оквиру своји редовних активности Службе породичне медицине, Центра за ментално здравље, Гинекологије, Педијатрије, Хигијенско-епидемиолошке службе, проводи едукацију ученика основних и средњих школа о здравим стиловима живота и штетности дуванског дима, жена које се припремају за трудноћу, трудница и мајки новорођенчади о штетном утицају дуванског дима на могућност зачећа, развој плода и малог дјетета, као и едукацију пушача о методама одвикавања од пушења.

Разумно опредјелити се за здравље, јер конзумирањем дуванских производа трујемо и угрожавамо себе и своје најближе.